Музика и танц - категорија

џез повеќе

(едн.) џезот
Вид збор: Именка, машки род
Вид музика од афроамериканско потекло.
Англиски: jazz Албански: xhaz, xhez
Оркестар за изведување на џез-музика.
Албански: xhaz, xhez

џезист повеќе

мн. џезисти
Вид збор: Именка, машки род
Музичар којшто изведува џез музика.
Англиски: jazz musician

џез-музика повеќе

Види и: џез (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
џез
Англиски: jazz music

џезов повеќе

Вид збор: Придавка
Кој се однесува на џез
Примери:
џезов оркестар
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш