Музика и танц - категорија

увертира повеќе

мн. увертири
Вид збор: Именка, женски род
Музички увод во опера, оперета, балет.
Англиски: overture Француски: ouverture Албански: uverturë
Вид мало симфониско дело.
Англиски: overture Француски: ouverture Албански: uverturë

ударен повеќе

ударни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на музички инструменти што произведуваат звук со удирање.
Англиски: percussion

удиралка повеќе

мн. удиралки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од ударен музички инструмент.
Англиски: percussion

унисон повеќе

(едн.) унисониот
Вид збор: Именка, машки род
Созвучје на два или на повеќе тонови (гласови) со иста висина.
Англиски: unison

ут повеќе

мн. утови
Вид збор: Именка, машки род
Жичен музички инструмент сличен на лаутата.
Англиски: oud Турски: ut
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш