Музика и танц - категорија

радиооркестар повеќе

мн. радиооркестри
Вид збор: Именка, машки род
Оркестар што свири специјално за пренесување по радио.
Англиски: radio orchestra

разногласие повеќе

мн. разногласија
Вид збор: Именка, среден род
Нехармонично пеење, дисхармонија.
Англиски: disharmony Албански: disharmoni

рамно повеќе

рамното
Вид збор: Именка, среден род
(обично членувано) Рамното; вид народно оро.
Албански: valle e rrafshët

рамногласен повеќе

рамногласна
Вид збор: Придавка
За глас - кој не ги менува тоновите.

рамногласно повеќе

Вид збор: Прилог
рамногласен

рамногласност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рамногласен

рап повеќе

(едн.) рапот
Вид збор: Именка, машки род
Музички стил што се карактеризира со звучно рецитирање, придружено со наметлив ритам во кој доминираат ударните инструменти.
Англиски: rap

рапер повеќе

мн. рапери
Вид збор: Именка, машки род
Музичар што изведуvа и твори рап.
Англиски: rapper
Љубител на рап музика.
Англиски: rapper

рапсодија повеќе

мн. рапсодии
Вид збор: Именка, женски род
Вокално-инструментално или инструментално дело на теми од народни песни или игри.
Англиски: rhapsody Албански: rapsodi

рапсодичен повеќе

рапсодична
Вид збор: Придавка
Што има елементи или карактеристики на рапсодија.

распеаност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
распеан
Примери:
распеаноста на хорот

распее повеќе

распеат
Вид збор: Глагол, свршен
Со вежбање направи добро да звучи.
Англиски: sing Албански: bën të këndoj
(се распее) Почне да пее слободно, без тешкотии.
Англиски: sing Албански: këndoj lirshëm

растроен повеќе

растроениот
Вид збор: Придавка
(За музички инструмент) - со расипан тон.
Англиски: out of tune

растрои повеќе

растројат
Вид збор: Глагол, свршен
Наруши определен тон на музички инструмент.
Англиски: detune Албански: prish
(се растрои) Загуби определен тон - за музички инструмент.
Англиски: detune Албански: prish

раштима повеќе

раштимаат
Вид збор: Глагол, свршен
За музички инструмент - растрои, разгласи.
Англиски: detune
(се раштима) Се нарушат односи, меѓусебно разбирање и сл.
Англиски: detune

раштиман повеќе

расштиманиот
Вид збор: Придавка
Без усогласеност на висината на основните тонови на еден музички инструмент.
Англиски: out of tune
Примери:
расштиман клавир

ре повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Музичка нота, вториот тон од нотната скала и знакот со кој се бележи.

регал повеќе

мн. регали
Вид збор: Именка, машки род
Оргули што можат да се пренесуваат.
Англиски: organ Германски: Regal Албански: organ që bartet

регистар повеќе

мн. регистри
Вид збор: Именка, машки род
Степен на силата и височината на глас или музички инструмент.
Англиски: register Албански: regjistër
Направа кај музички инструменти за менување на височината, темброт и силата на звукот.
Англиски: register Албански: regjistër

реквием повеќе

мн. реквиеми
Вид збор: Именка, машки род
Оркестарско-хорско дело со траурен карактер.
Англиски: requiem Албански: rekuiem
Примери:
Моцартовиот реквием.

релација повеќе

мн. релации
Вид збор: Именка, женски род
растојание, интервал
Англиски: interval

рембетико повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Грчки музички стил настанат од врската меѓу грчката народна музика и османлиската музичка традиција.
Англиски: rembetiko Грчки: ρεμπετικο

реперкусија повеќе

мн. реперкусии
Вид збор: Именка, женски род
Повторување на иста тема во варијанти.
Англиски: variation Албански: reperkusion

реплика повеќе

мн. реплики
Вид збор: Именка, женски род
Повторување музичка фраза со друг глас или во друга тоналност.
Англиски: repetition Албански: ripërsërit

реприза повеќе

мн. репризи
Вид збор: Именка, женски род
Повторување на некој дел од музичко дело.
Англиски: repetition Француски: reprise Албански: reprizë
Примери:
Репризата беше поуспешна од премиерата.

рефрен повеќе

мн. рефрени
Вид збор: Именка, машки род
Дел од вокално дело со куплетна форма што се повторува во неизменет вид.
Англиски: refrain Француски: refrain Албански: refren

рецитал повеќе

мн. рецитали
Вид збор: Именка, машки род
Солистички настап на музичар.
Англиски: recital Албански: recital

рецитатив повеќе

рецитативот
Вид збор: Именка, машки род
Вокална форма, особено во операта, што се карактеризира не со вистинско пеење, ами со напевен говор.
Англиски: recitative
Примери:
Рецитатив и арија.

речитатив повеќе

Вид збор: Именка, машки род
рецитатив
Англиски: recitative

ритам повеќе

мн. ритми
Вид збор: Именка, машки род
Рамномерно, хармонично редување на звуци, тонови, движења.
Англиски: rhythm Албански: ritëm
Примери:
Во ритамот на валцерот.

ритамски повеќе

Види и: ритам (м.)
ритамска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на ритам.
Англиски: rhythmic

ритмика повеќе

ритмиката
Вид збор: Именка, женски род
Систем на физички вежби што има за цел да им даде на движењата убавина и одмереност.
Англиски: rhythmic Албански: ritmikë
Примери:
Најпрво ја учевме ритмиката на движењата.

ритмичен повеќе

ритмични
Вид збор: Придавка
Во кој има ритам, кој му е потчинет на ритамот, рамномерен, хармоничен.
Англиски: rhythmic
Примери:
Ритмични движења.

ритмички повеќе

Види и: ритмичен (прид.)
ритмичка
Вид збор: Придавка
ритмичен
Англиски: rhythmic
Примери:
Ритмички движења.

рог повеќе

мн. рогови
Вид збор: Именка, машки род
Музички или сигнален инструмент со форма на рог.
Англиски: horn Албански: bri

рокенрол повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид музика за танц настаната во педесеттите години на минатиот век.
Англиски: rock-and-roll

рокер повеќе

мн. рокери
Вид збор: Именка, машки род
Тој што свири или танцува рок, рокенрол.
Англиски: rocker Албански: roker

романеска повеќе

мн. романески
Вид збор: Именка, женски род
Вид основен мелодиски образец на некое дело.

романескен повеќе

романескниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на романеска, распеан, возбудлив.

романса повеќе

мн. романси
Вид збор: Именка, женски род
Мало вокално дело, обично со лирска содржина.
Англиски: romance Албански: romancë
Примери:
Пееше убаво руски романси.

рондо повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Музичка композиција во која главниот мотив постојано се повторува.
Англиски: rondo

рулада повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Виртуозен пасус во пеење.
Англиски: coloratura

румба повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид танц; музика за таков танц.
Англиски: rumba
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш