Музика и танц - категорија

гадулар повеќе

мн. гадулари
Вид збор: Именка, машки род
Свирач на гадулка.

гадулка повеќе

мн. гадулки
Вид збор: Именка, женски род
Гудачки народен инструмент во вид на крушка, направен од едно парче дрво, со 3 или 4 жици.

гајда повеќе

мн. гајди
Вид збор: Именка, женски род
Народен музички дувачки инструмент составен од мев (мешина), најчесто од коза, со три цевки за дување и за свирење.
Англиски: bagpipe Турски: gayda

гајдар повеќе

Види и: гајдаџија (м.)
мн. гајдари
Вид збор: Именка, машки род
гајдаџија
Англиски: bagpiper Турски: gaydaci

гајдарка повеќе

мн. гајдарки
Вид збор: Именка, женски род
гајдаџика
Албански: gajdexhie

гајдаџија повеќе

мн. гајдаџии
Вид збор: Именка, машки род
Свирач на гајда.
Англиски: bagpiper Турски: gaydaci

гајдаџика повеќе

мн. гајдаџики
Вид збор: Именка, женски род
Жена на гајдаџија.

гитара повеќе

мн. гитари
Вид збор: Именка, женски род
Музички инструмент со шест до десет жици.
Англиски: guitar

гитарист повеќе

мн. гитаристи
Вид збор: Именка, машки род
Музичар што свири на гитара.
Англиски: guitarist

глас повеќе

мн. гласови
Вид збор: Именка, машки род
дарба за пеење
Англиски: voice Албански:
Различна висина на тонот при пеењето.
Англиски: voice Албански:

глокеншпил повеќе

мн. глокеншпилови
Вид збор: Именка, машки род
Музички удирачки инструмент што се состои од наштимани метални прачки, сличен на ксилофон.
Англиски: glockenspiel Германски: Glockenspiel

гонг повеќе

мн. гонгови
Вид збор: Именка, машки род
Удирачки музички инструмент.
Англиски: gong Албански: gong

грнета повеќе

мн. грнети
Вид збор: Именка, женски род
Народен дувачки инструмент.
Англиски: clarinet Турски: gırnata

гудало повеќе

мн. гудала
Вид збор: Именка, среден род
Дрвена палка со жици со која се свири на жичен инструмент (виолина, гусла).
Англиски: bow

гудач повеќе

мн. гудачи
Вид збор: Именка, машки род
Свирач на гудачки инструмент (виолина, виолончело, контрабас, гусла).
Англиски: strings

гуди повеќе

гудат
Вид збор: Глагол, несвршен
Свири на гудачки инструмент.
Англиски: fiddle

гусла повеќе

мн. гусли
Вид збор: Именка, женски род
Народен гудачки инструмент со една жица на кој се свири со гудало.

гусли повеќе

гуслат
Вид збор: Глагол, несвршен
Свири на гусла.
Англиски: fiddle
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш