Медицина - категорија

шанкр повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Оштетување на кожата или слузницата.
Латински: stomatitis Англиски: canker sore

шант повеќе

мн. шантови
Вид збор: Именка, машки род
бајпас
Англиски: bypass
Примери:
Има веќе два шанта.

шап повеќе

(едн.) шапот
Вид збор: Именка, машки род
Заразна болест кај преживниот добиток.
Англиски: foot-and-mouth disease Турски: şap

шаплив повеќе

шапливи
Вид збор: Придавка
Болен од шап.

шари повеќе

шарат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се шари) Добива сипаници по телото.
Англиски: speckle Албански: mbuloj me pika

шарка повеќе

мн. шарки
Вид збор: Именка, женски род
осип, сипаници
Латински: morbilli Англиски: measles Албански: fruth

шарлах повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Заразна болест.
Англиски: scarlet fever

шашливост повеќе

Види и: шашлив (прид.)
(едн.) шашливоста
Вид збор: Именка, женски род
кривогледост
Англиски: squinting

шемет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
вртоглавица
Англиски: vertigo

шеќер повеќе

(едн.) шеќерот
Вид збор: Именка, машки род
дијабетес
Англиски: diabetes

шизофренија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Тешка душевна болест позната како младешко лудило.
Англиски: schizophrenia

шизофреник повеќе

мн. шизофреници
Вид збор: Именка, машки род
Болен од шизофренија.
Англиски: schizophrenic

шизофренички повеќе

шизофреничкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на шизофреник.
Англиски: schizophrenic

шилец повеќе

мн. шиллци
Вид збор: Именка, машки род
(само мн.) Народен израз за наслојки од калциум меѓу зглобовите.

шина повеќе

мн. шини
Вид збор: Именка, женски род
Вид гипсен завој.
Англиски: splint Германски: Schiene Албански: gishtallë

шинат повеќе

шинати
Вид збор: Придавка
Повреден со измесување на злоб на раката, стапалото, ногата.
Англиски: dislocated

шине повеќе

шинат
Вид збор: Глагол, свршен
Истегне, повреди, свитка, измести од нормална положба дел од човечкото тело.
Англиски: dislocate Албански: lëndon
(се шине) Се повредува, се убива со измесување на зглоб.
Англиски: dislocate Албански: lëndon

шинува повеќе

Види и: шине (св.)
(се) шинуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) шине
Англиски: dislocate

шинување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) шинува
Англиски: dislocation

шлајм повеќе

(едн.) шлајмот
Вид збор: Именка, машки род
Слуз што се исфрла од белите дробови со кашлање.
Англиски: phlegm Германски: Schleim

шлог повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Срцев или мозочен удар.
Англиски: infarct Германски: Schlaganfall

шлогира повеќе

(се) шлогираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се шлогира) Претрпи мозочен удар.
Англиски: suffer stroke Албански: goditje truni
(се шлогира) се парализира
Англиски: paralyze Албански: paralizoj

шлогиран повеќе

шлогирани
Вид збор: Придавка
Оној што доживеал шлог.

шок повеќе

мн. шокови
Вид збор: Именка, машки род
Тешко општо растројство на сите функции на организмот.
Англиски: shock Албански: goditje, shok

шок-соба повеќе

мн. шок-соби
Вид збор: Именка, женски род
Болничка просторија за трауматизирани пациенти.
Англиски: shock room Албански: shokdhomë

шприц повеќе

мн. шприцови
Вид збор: Именка, машки род
Прибор за воведување лекови под кожа, во мускулите и сл.
Англиски: injection Германски: Spritze Албански: injeksion

шприца повеќе

шприцаат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Внесе раствор или лек со помош на шприц.
Англиски: inject Германски: spritzen Албански: injektoj

штенечак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Заразна болест кај кучиња, обично се јавува во раната возраст.

штирка повеќе

мн. штирки
Вид збор: Именка, женски род
жена неротка
Албански: grua shterpe, beronjë

штрои повеќе

штројат
Вид збор: Глагол, несвршен
Отстрани полни жлезди на човек или животно.
Англиски: castrate, neuter

шуга повеќе

(се) шугаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Фаќа шуга, му излегуваат по кожата красти од шуга.

шуга повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид кожна заразна болест.
Англиски: scabies Албански: zgjebe, zhugë

шугав повеќе

шугави
Вид збор: Придавка
Кој има шуга.
Примери:
шугава овца

шугавост повеќе

Види и: шугав (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
шугав

шугање повеќе

Види и: шуга (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
шуга
Англиски: scabies Албански: zgjebe, zhugë

шука повеќе

Види и: шукне (св.)
шукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Фаќа, му излегува лишај по кожата, лишави.
Албански: bëhem me urth

шуканица повеќе

мн. шуканици
Вид збор: Именка, женски род
лишај
Англиски: scabies
Примери:
Целиот е со шуканици.

шукање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
лишавење
Англиски: eczema Албански: ekzemë

шуплина повеќе

мн. шуплини
Вид збор: Именка, женски род
Празен простор во телото.
Англиски: cavity Албански: zgavër
Примери:
Усна шуплина.

шушкавец повеќе

мн. шушкавци
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Заразна болест што ги напаѓа говедата и овците, при допир кожата на заболеното животно шушка под прстите.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш