Лингвистика - категорија

балканизам повеќе

мн. балканизми
Вид збор: Именка, машки род
Јазична особеност карактеристична за повеќе балкански јазици.
Албански: balkanizëm

безвучен повеќе

безвучни
Вид збор: Придавка
Што се изговара без треперење на гласните жици.
Англиски: voiceless

билабијален повеќе

билабијални
Вид збор: Придавка
Создаден со двете усни.
Англиски: bilabial

брзопис повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид писмо, обично во старите ракописи.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ш