Ликовна уметност - категорија

сенчење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сенчи
Англиски: shading

сенчи повеќе

сенчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во сликарството - прави сенки.
Англиски: shade
Примери:
Ја сенчи сликата.

сепија повеќе

мн. сепии
Вид збор: Именка, женски род
Сликарска боја добиена од ова животно.
Англиски: sepia Албански: ngjyrë kallamari, sepie

скулптор повеќе

мн. скулптори
Вид збор: Именка, машки род
Уметник што се занимава со вајање.
Англиски: sculptor

скулпторка повеќе

Види и: скулптор (м.)
мн. скулпторки
Вид збор: Именка, женски род
За жена скулптор.
Англиски: sculptor

скулпторски повеќе

скулпторска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на скулптор.
Примери:
скулпторски талент

скулптура повеќе

мн. скулптури
Вид збор: Именка, женски род
(едн.) Вид сликарска уметност, вајање.
Англиски: sculpture Албански: skulpturë
Примери:
Дела од графиката и скулптурата.
Дело од овој вид уметност: од камен, дрво, метал.
Англиски: statue Албански: skulpturë, statue
Примери:
Изложи само една скулптура.

слика повеќе

сликаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Создава, црта слики со молив, туш, бои и сл.
Англиски: paint Албански: pikturoj

слика повеќе

мн. слики
Вид збор: Именка, женски род
Уметничко дело во бои.
Англиски: painting Албански: pikturë

сликање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
слика
Англиски: painting Албански: pikturim
Примери:
Сликање со живи бои.

сликар повеќе

мн. сликари
Вид збор: Именка, машки род
уметник
Англиски: painter Албански: piktor
Примери:
Сликар на пејзажи, портрети.

сликарка повеќе

Види и: сликар (м.)
мн. сликарки
Вид збор: Именка, женски род
За жена сликар.
Англиски: painter Албански: piktore

сликарство повеќе

(едн.) сликарството
Вид збор: Именка, среден род
Уметност што ги предава предметите и појавите со помошта на бои.
Англиски: painting Албански: art figurativ, pikturim
Примери:
Современо сликарство.

сочен повеќе

сочни
Вид збор: Придавка
За бои, слика - со чисти, јасни тонови.
Англиски: rich Албански: e pasur

статуа повеќе

мн. статуи
Вид збор: Именка, женски род
Скулптурен приказ на лик на човек, група луѓе или животни.
Англиски: statue

статуета повеќе

Види и: статуа (ж.)
мн. статуети
Вид збор: Именка, женски род
Мала, минијатурна статуа.
Англиски: statuette

статуетка повеќе

Види и: статуа (ж.)
мн. статуетки
Вид збор: Именка, женски род
статуа
а - б - в - г - ж - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш