Ликовна уметност - категорија

наива повеќе

Види и: наивец (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Правец во сликарството.
Англиски: naiv

наивец повеќе

мн. наивци
Вид збор: Именка, машки род
Сликар без формално ликовно образование што го следи ликовниот израз на наивната уметност.
Албански: piktor naiv

негатив повеќе

мн. негативи
Вид збор: Именка, машки род
Лик на некој предмет втиснат во гипс, пластика, направен заради репродукција.
Англиски: negative Албански: negativ

неореализам повеќе

(едн.) неореализмот
Вид збор: Именка, машки род
Уметнички правец во сликарството од дваесеттите години на дваесеттиот век, кој бил против субјективниот експресионизам, а за реално прикажување на предметите.
Англиски: neorealism Албански: neorealizëm
а - б - в - г - ж - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш