Економија - категорија

увезе повеќе

увезат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе стока и услуги од странство во земјата.
Англиски: import Албански: importoj

увезен повеќе

Види и: увезе (св.)
увезени
Вид збор: Придавка
Што е внесен, што е од увоз.
Англиски: imported Албански: i importuar

увезува повеќе

Види и: увезе (св.)
увезуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
увезе
Англиски: import

увезување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
увоз
Англиски: import Албански: importim

увоз повеќе

(едн.) увозот
Вид збор: Именка, машки род
Внесување стока од странство во земјата.
Англиски: import Албански: import
Примери:
Увоз на производи за широка потрошувачка.
Она што се увезува.
Англиски: import Албански: import
Примери:
Стоки од увозот.

увозен повеќе

увозна
Вид збор: Придавка
Што е од увоз.
Англиски: imported Албански: i importit, importues
Примери:
Увозна царина.

увозлив повеќе

увозливи
Вид збор: Придавка
Што може да се увезува.
Англиски: importable Албански: importues

увозник повеќе

мн. увозници
Вид збор: Именка, машки род
Оној што увезува.
Англиски: importer Албански: importues

увознина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Такса за увоз.
Англиски: import duty Албански: taksë importi

увозница повеќе

мн. увозници
Вид збор: Именка, женски род
Дозвола за увоз.
Англиски: import permit Албански: leje importi

увозно-извозен повеќе

увозно-извозниот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со увоз и извоз.
Англиски: import-export
Примери:
увозно-извозен биланс

углави повеќе

углават
Вид збор: Глагол, свршен
најми
Англиски: lease Албански: huazoj
(се углави) се најми, се глави
Англиски: lease Албански: huazoj

угостител повеќе

мн. угостители
Вид збор: Именка, машки род
Сопственик на угостителски објект.
Англиски: restaurant owner Албански: hotelier, pronar restorani

угостителски повеќе

угостителска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на угоститетелство и угостител.
Албански: hotelierike
Примери:
Угостителски услуги.

улефе повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плата
Англиски: salary Турски: ulufe Албански: rrogë

уплата повеќе

уплатата
Вид збор: Именка, женски род
Износ што се уплатува.
Англиски: deposit Албански: pagesë

уплати повеќе

уплатат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши уплата.
Англиски: deposit Албански: paguaj

уплатува повеќе

Види и: уплати (св.)
уплатуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши уплата.
Англиски: make a payment

уплатување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
уплатува
Англиски: payment Албански: pagim, pagesë

употребен повеќе

употребена
Вид збор: Придавка
Во политичката економија - што може да се употреби.
Англиски: practical Албански: i përdorshëm
Примери:
употребна вредност

управен повеќе

управни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на управа односно управување.
Англиски: managing Албански: drejtues

управува повеќе

управуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ја води управата, го управува претпријатието.
Англиски: manage Албански: menaxhoj

управувач повеќе

мн. управувачи
Вид збор: Именка, машки род
Оној што ја води управата.
Англиски: manager Албански: menaxher, drejtor

учесник повеќе

мн. учесници
Вид збор: Именка, машки род
акционер
Англиски: shareholder Албански: aksionist

учество повеќе

учеството
Вид збор: Именка, среден род
Дел во заедничка добивка.
Англиски: share Албански: ndan
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш