Екологија - категорија

седларница повеќе

мн. седларници
Вид збор: Именка, женски род
Работилница на седлар.
Англиски: saddle shop

сек повеќе

мн. секови
Вид збор: Именка, машки род
Место во шума каде што се дрвјата исечени.
Англиски: deforestation

сепарација повеќе

мн. сепарации
Вид збор: Именка, женски род
Одделување на една материја од друга.
Англиски: separation Албански: separacion

сеча повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сечење на дрва
Англиски: cutting Албански: prerje

сечиште повеќе

мн. сечишта
Вид збор: Именка, среден род
Шума одредена за сечење.
Албански: pyll për prerje dru
Шума каде што дрвјата се исечени.
Англиски: clearing, deforestation Албански: pyll me dru të prerë

скрка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Неплодна каменлива почва.

слатина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
солена земја
Англиски: saline soil

слатководен повеќе

слатководна
Вид збор: Придавка
Обично за езеро - кое има слатка вода.
Англиски: fresh water
Примери:
Слатководео езеро.

смет повеќе

(едн.) сметот
Вид збор: Именка, машки род
Отпадоци што загадуваат нешто.
Англиски: garbage Албански: mbeturinë
Примери:
Го исфрлија сметот на улица.

сметиште повеќе

мн. сметишта
Вид збор: Именка, среден род
буниште, ѓубриште
Англиски: dump

смилица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Место со жолта земја (земја со боја на смил).

смог повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Густа магла помешана со загадувачи на воздухот.
Англиски: smog
Примери:
Од скопскиот смог не може да се дише.

солница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Солена земја, слајна; дебела земја.
Албански: tokë e kripur

средлетен повеќе

средлетна
Вид збор: Придавка
Кој станува среде лето.
Примери:
Средлетна жега.

стакленик повеќе

мн. стакленици
Вид збор: Именка, машки род
Застаклена и затоплувана просторија за одгледување растенија.
Англиски: greenhouse

студенило повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Својство или пројава на студ.
Англиски: coldness

сулфуроводород повеќе

мн. сулфуроводороди
Вид збор: Именка, машки род
Горлив, смрдлив и отровен гас што настанува при разложување на протеините.
Латински: H2S Англиски: hydrogen sulphide
Примери:
Со тоа ќе се избегне појава од непријатни загадувачи како што се метан и сулфуроводород.

сушен повеќе

сушени
Вид збор: Придавка
За време на кој нема или има недоволно врнежи.
Англиски: dry Албански: i thatë, i tharë
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - џ - ш