Дијалектен збор - категорија

навоѓа повеќе

Види и: наоѓа (несв.)
(се) навоѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
наоѓа
Англиски: locate

надокнада повеќе

мн. надокнади
Вид збор: Именка, женски род
надомест
Англиски: compensation

надокнади повеќе

надокнадат
Вид збор: Глагол, свршен
надомести
Англиски: compensate

надреден повеќе

надредениот
Вид збор: Придавка
Што е на повисока положба во хиерархијата.
Англиски: higher-ranking

надума повеќе

надумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наговори некого.
Англиски: persuade Албански: bind
Намисли, дојде на мисла, смисли.
Англиски: intend Албански: më vjen në mend, mendoj
(се надума) Се изнакаже, се изназборува.
Англиски: talk Албански: flas deri në fund

назбори повеќе

Види и: назборува (св.)
(се) назборат
Вид збор: Глагол, свршен
назборува

накваси повеќе

Види и: кваси (несв.)
(се) наквасат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане мокар.
Англиски: soak, moisten

намерава повеќе

Види и: намера (ж.)
намераваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има на ум, си поставува за цел.
Англиски: intend Српски: намерава

намерник повеќе

мн. намерници
Вид збор: Именка, машки род
стројник
Англиски: go-between Албански: mësit, shkues

нана повеќе

Види и: нане (ср.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
нане
Англиски: mint

наочари повеќе

наочарите
Вид збор: Именка, множина
очила
Англиски: glasses

напилеса повеќе

напилесат
Вид збор: Глагол, свршен
приговори, покуди, укори
Англиски: rebuke
проколне
Англиски: curse

напилесија повеќе

мн. напилесии
Вид збор: Именка, женски род
приговор, укор
Англиски: rebuke
клетва
Англиски: curse

наплуска повеќе

(се) наплускаат
Вид збор: Глагол, свршен
наплеска
Англиски: slap Албански: shtypem

напојница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
бакшиш
Англиски: tip Српски: напојница

напомене повеќе

Види и: напомни (св.)
напоменат
Вид збор: Глагол, свршен
напомни
Англиски: remind

напули повеќе

(се) напулат
Вид збор: Глагол, свршен
нагледа
Англиски: watch

напупи повеќе

напупат
Вид збор: Глагол, свршен
Се испупчи со задникот.
Албански: bulon, ndreq prapanicën

нареси повеќе

Види и: реси (несв.)
наресат
Вид збор: Глагол, свршен
накити, украси
Англиски: decorate Албански: stolis, zbukuroj

нароглив повеќе

нарогливиот
Вид збор: Придавка
кривоглед, шашлив
Англиски: cross-eyed

насабајле повеќе

Вид збор: Прилог
наутро
Англиски: mornings Турски: sabah

насмене повеќе

насменат
Вид збор: Глагол, свршен
Спомене, потсети на нешто.
Англиски: mention

насрба повеќе

(се) насрбаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со србање се најаде, се засити.
Англиски: slurp

насука повеќе

насукаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се насука) Се заглави на суво.
Англиски: strand Српски: насукати

натне повеќе

натнат
Вид збор: Глагол, свршен
надене, стави
Англиски: put on, impale

наудрен повеќе

наудрениот
Вид збор: Придавка
чукнат, мрднат, луд
Англиски: crazy
Примери:
Кога треба да враќа пари – тогаш се прави наудрен.

незе повеќе

Вид збор: Заменка
нејзе

незин повеќе

Види и: нејзин (прид.)
незиниот
Вид збор: Придавка
(зам. прид.) нејзин
Англиски: hers

неимар повеќе

мн. неимари
Вид збор: Именка, машки род
градежник, изградувач
Англиски: builder Турски: mimar Српски: неимар

нелагоден повеќе

Види и: лагоден (прид.)
нелагодниот
Вид збор: Придавка
Што не е лагоден.
Англиски: uncomfortable

неола повеќе

Види и: невола (ж.)
мн. неоли
Вид збор: Именка, женски род
невола
Англиски: trouble

неолничав повеќе

Види и: неволничав (прид.)
неолничавиот
Вид збор: Придавка
неволничав

неопулен повеќе

Види и: непрогледан (прид.)
неопулениот
Вид збор: Придавка
непрогледан

непоуздан повеќе

непоузданиот
Вид збор: Придавка
Што не е поуздан, на кого или на што не може да му се верува.
Англиски: unreliable

неприлика повеќе

мн. неприлики
Вид збор: Именка, женски род
Непријатна, тешка ситуација или околност.
Англиски: trouble

неспретен повеќе

неспретниот
Вид збор: Придавка
невешт
Англиски: crude Српски: неспретан

низалка повеќе

Види и: низа (ж.)
мн. низалки
Вид збор: Именка, женски род
низа

нишалка повеќе

мн. нишалки
Вид збор: Именка, женски род
лулка
Англиски: swing Албански: djep

новајлија повеќе

мн. новајлии
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е новодојден, што е неискусен и не ги знае работите.
Англиски: newcomer

носи повеќе

носат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За кокошка, птица - носи јајца.
Англиски: lay Албански: mban

ноќев повеќе

мн. ноќеви
Вид збор: Именка, машки род
ноќевалиште
Англиски: accommodation

ноќем повеќе

Вид збор: Прилог
ноќе

ноќум повеќе

Вид збор: Прилог
ноќе
Англиски: during the night

ноџе повеќе

Види и: нога (ж.)
мн. ноџиња
Вид збор: Именка, среден род
нога
Англиски: leg

ношви повеќе

Види и: ноќви (само мн.)
ношвите
Вид збор: Именка, множина
ноќви

нулти повеќе

нултиот
Вид збор: Придавка
Што поаѓа од нула.
Српски: нулти

нура повеќе

(се) нураат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара
Англиски: search Албански: kërkoj
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш