Геологија - категорија

палеоген повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Во геолошката историја на Земјата - период на раниот терцијар.
Англиски: paleogene

палеозоик повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Во геологијата - ера од геолошката историја на Земјата што му претходи на мезозоикот.
Англиски: Paleozoic

период повеќе

мн. периоди
Вид збор: Именка, машки род
Во геологијата дел од ерата.
Англиски: period Албански: periudhë

песочник повеќе

мн. песочници
Вид збор: Именка, машки род
Вид камен со песочни зрна.
Англиски: sandstone Албански: gur ranor
Примери:
Слој од песочник.

петрефакт повеќе

мн. петрефакти
Вид збор: Именка, машки род
Скаменета останка или форма.
Англиски: fossil

петрографија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Оддел од геологијата што ги изучува карпите.

петрографски повеќе

Види и: петрографија (ж.)
петрографска
Вид збор: Придавка
петрографија

пешт повеќе

Вид збор: Именка, машки род
пештера
Англиски: cave

пештера повеќе

мн. пештери
Вид збор: Именка, женски род
Дупка, јама подземи или во планината, внатре.
Англиски: cave
Примери:
(разг.) Црвен прч во пештера лежи.

пештерен повеќе

пештерна
Вид збор: Придавка
Што се однесува до пештера; што живее или се наоѓа в пештера.
Англиски: cave
Примери:
Пештерен свод.

пласт повеќе

мн. пластови
Вид збор: Именка, машки род
слој, наслага
Англиски: layer Албански: shtresë

плиоцен повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
геолошки период
Англиски: pliocene

плоча повеќе

мн. плочи
Вид збор: Именка, женски род
Големи земјени блокови, дел од литосферата, што постојано се движат и на тој начин го обликуваат релјефот на Земјата.
Англиски: plate Албански: pllakë

понира повеќе

понираат
Вид збор: Глагол, несвршен
За вода, за река понорница - влегува вземи и се губи.
Англиски: sink Албански: zhytet nën tokë

понор повеќе

мн. понори
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што водата понира под земјата.
Англиски: depression Албански: lumë nëntokësor
Голема длабочина со стрмни страни.
Англиски: abyss Албански: greminë

порфир повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Цврст минерал со темноцрвена боја, пурпурен камен.

потон повеќе

мн. потони
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што водата понира под земјата.
Англиски: depression Албански: vend ku uji pikiatë nën tokë

преспа повеќе

мн. преспи
Вид збор: Именка, женски род
Дебел слој од снег, навеан, натрупан на едно место.
Англиски: snow drift Албански: grumbull bore

провала повеќе

мн. провали
Вид збор: Именка, женски род
бездна
Англиски: abyss Албански: humnerë, ambis

провалија повеќе

мн. провалии
Вид збор: Именка, женски род
бездна
Англиски: abyss

пропаст повеќе

(едн.) пропаста
Вид збор: Именка, женски род
бескрајна длабочина
Англиски: abyss Албански: ambis, humnerë
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш