Биологија - категорија

абиогенеза повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Теорија која го разгледува создавањето на живот од нежива материја.
Англиски: abiogenesis

антропоид повеќе

мн. антропоиди
Вид збор: Именка, машки род
Суштество во човечка форма.
Англиски: anthropoid

асексуален повеќе

асексуалниот
Вид збор: Придавка
Без полови органи.
Англиски: asexual

асимилација повеќе

(едн.) асимилацијата
Вид збор: Именка, женски род
Процес на претворање на сварената храна во материи што градат телесни ткива.
Англиски: assimilation Албански: asimilim

атавизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Случај кога кај некои живи суштества се јавуваат некои особини наследени од многу далечни предци.
Англиски: atavism
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш