Астрономија - категорија

радиотелескоп повеќе

мн. радиотелескопи
Вид збор: Именка, машки род
Направа за проучување на космичките радиобранови во радиоастрономијата.
Англиски: radio telescope

рак повеќе

мн. раци
Вид збор: Именка, машки род
Зодијачко соѕвездие; зодијачки знак од 22 јуни до 22 јули.
Англиски: Cancer

рало повеќе

мн. рала
Вид збор: Именка, среден род
Ѕвездите од соѕвездието Орион.
Англиски: Orion Албански: yjet e yjorit Orion

рамноденица повеќе

рамноденицата
Вид збор: Именка, женски род
Време во годината кога траењето на денот и ноќта е еднакво.
Англиски: equinox

рамноденствие повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
рамнодневие, рамноденица
Англиски: equinox

рефлектор повеќе

мн. рефлектори
Вид збор: Именка, машки род
Телескоп во кој сликата се добива со помошта на конкавно огледало.
Англиски: reflector Албански: reflektor

риба повеќе

мн. риби
Вид збор: Именка, женски род
Зодијачко соѕвездие; зодијачки знак од 20 февруари до 20 март.
Англиски: Pisces

рог повеќе

мн. рогови
Вид збор: Именка, машки род
Остар крај на неполна месечина.
Англиски: sickle Албански: drapër, bri

ротација повеќе

мн. ротации
Вид збор: Именка, женски род
Вртење, кружење на некое тело околу својата оска.
Англиски: rotation Албански: qarkullim
а - б - в - г - д - е - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х