Астрономија - категорија

обденица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Име на ѕвездата што се гледа наутро; планетата Венера.
Англиски: morning star

овен повеќе

мн. овни
Вид збор: Именка, машки род
Зодијачко соѕвездие; зодијачки знак од 21 март до 20 април.
Англиски: Aries Албански: dash

окултација повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Затскривање, засенување на едно небеско тело од друго небеско тело (Сонцето од Месечината).

орач повеќе

мн. орачи
Вид збор: Именка, машки род
Ѕвезда - Орач, која се наоѓа меѓу Ралото и Воловите.
Англиски: Orion Албански: lëvrues

орбита повеќе

мн. орбити
Вид збор: Именка, женски род
Линија или патека по која се движат небесните тела или вештачките летала околу Земјата или околу некое друго небесно тело.
Англиски: orbit Албански: orbitë

орбитален повеќе

Види и: орбита (ж.)
орбиталниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на орбита или се наоѓа во орбита.
Англиски: orbital

остен повеќе

мн. остени
Вид збор: Именка, машки род
Мера за должина на патот на небесните тела.
Албански: njësi matëse e rrugës së trupave qiellor
а - б - в - г - д - е - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х