Астрономија - категорија

деклинација повеќе

мн. деклинации
Вид збор: Именка, женски род
Оддалеченост на некое небесно тело од екваторот.
Англиски: declination Албански: largësi, shmangie

Деница повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Ѕвезда која се гледа рано наутро.
Англиски: morning star

дигресија повеќе

мн. дигресии
Вид збор: Именка, женски род
Најголема привидна оддалеченост на планетите од Сонцето.
Англиски: digression Албански: digresion

долгодневица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Најдолг ден во годината, летен сонцестој.
Англиски: summer solstice
а - б - в - г - д - е - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х