Архитектура и градба - категорија

цемент повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Градежен материјал.
Англиски: cement
Примери:
Фабрика за цемент.

цементарница повеќе

мн. цементарници
Вид збор: Именка, женски род
Фабрика за производство цемент.
Англиски: cement plant
Примери:
Цементариницата е најголем загадувач.

цементен повеќе

Види и: цемент (м.)
цементна
Вид збор: Придавка
Кој е направен од цемент.
Примери:
Цементен ѕид.

цементира повеќе

Види и: цемент (м.)
цементираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Подложи, подлага на цементирање.
Англиски: cement Албански: cementoj

центар повеќе

мн. центри
Вид збор: Именка, машки род
Среден дел, средина на нешто; средишен, обично најважен дел на населба.
Англиски: town center

централа повеќе

мн. централи
Вид збор: Именка, женски род
Зграда во која се сместени такви апаратури.
Англиски: center Албански: qendër

цигла повеќе

мн. цигли
Вид збор: Именка, женски род
тула
Англиски: brick

цистерна повеќе

мн. цистерни
Вид збор: Именка, женски род
Резервоар за вода со бетонско дно и ѕидови.
Англиски: cistern Албански: cisternë

цокле повеќе

мн. цоклиња
Вид збор: Именка, среден род
Долниот дел на надворешен ѕид на зграда, обично малу издаден.
Англиски: pedestal Германски: Sockel Албански: bazament
Долен дел на ѕид, обично бојадисан со мрсна боја.
Англиски: base Германски: Sockel Албански: bazament

црква повеќе

мн. цркви
Вид збор: Именка, женски род
христијански храм
Англиски: church Албански: kishë

црквица повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. црквици
Вид збор: Именка, женски род
црква
Англиски: church

црквиче повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. црквичиња
Вид збор: Именка, среден род
црква
Англиски: church

црквичка повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. црквички
Вид збор: Именка, женски род
црква
Англиски: church

црквиште повеќе

мн. црквишта
Вид збор: Именка, среден род
Место кај што имало некогаш црква.
Албански: vend kishe
Оградено земјиште околу црква; црковен двор.
Албански: oborr kishe

црковен повеќе

црковни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на црква.
Англиски: church
Примери:
Црковна врата.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш