Архитектура и градба - категорија

хала повеќе

мн. хали
Вид збор: Именка, женски род
Сала во фабрика, голема трговска куќа и сл.
Англиски: hall

харемлак повеќе

мн. харемлаци
Вид збор: Именка, машки род
Дел од муслиманска куќа определен за жени.
Турски: haremlik

хераклит повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Лесен изолационен градежен митеријал.

хидроизолација повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Изолација против вода и влага.
Англиски: hydro-insulation

хилта повеќе

мн. хилти
Вид збор: Именка, машки род
Машина која со помош на вибрации руши цврсти објекти (пневматски чекан, вибрационен чекан).
Англиски: jack hammer

ходник повеќе

мн. ходници
Вид збор: Именка, машки род
Тесен, долг внатрешен простор што ги поврзува другите простории.
Англиски: corridor

хол повеќе

мн. холови
Вид збор: Именка, машки род
големо претсобје
Англиски: hall Албански: paradhomë, hol
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш