Архитектура и градба - категорија

улица повеќе

мн. улици
Вид збор: Именка, женски род
Пат меѓу згради во населено место.
Англиски: street Албански: rrugë
Населението на една улица.
Англиски: block Албански: bllok

уличен повеќе

улична
Вид збор: Придавка
Што се однесува на улицата.
Англиски: street Албански: rrugor
Што се наоѓа на улицата, што е откај улицата.
Англиски: street Албански: rrugor

управа повеќе

мн. управи
Вид збор: Именка, женски род
Самата зграда во која работи тој орган.
Англиски: administration building Албански: administrata

урбан повеќе

урбани
Вид збор: Придавка
градски
Англиски: urban

урбанизам повеќе

урбанизмот
Вид збор: Именка, машки род
Изградување и уредување на градови.
Англиски: urbanistics

урбанизација повеќе

(едн.) урбанизацијата
Вид збор: Именка, женски род
Процес на сосредоточување на индустријата и населението во градовите.
Англиски: urbanization

урбанизира повеќе

урбанизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Претвори / претвори населба во град, дава градски карактеристики.
Англиски: urbanize

урбанист повеќе

мн. урбанисти
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист во изградување и уредување на градови.

урнатина повеќе

мн. урнатини
Вид збор: Именка, женски род
рушевина
Англиски: ruin

училиште повеќе

мн. училишта
Вид збор: Именка, среден род
Зградата каде што е сместена таквата установа.
Англиски: school Албански: shkolla

уџере повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Мала тесна преграда во ѕидот (како долап) или во ковчег.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш